5 Gay Pride Facts Die Je Nog Niet Wist

Het is weer zover, de zomer komt eraan en dat betekent : Gay Pride tijd! Elk jaar wordt in meer dan 200 steden ter wereld de Gay Pride gehouden met een groot feest, bonte stoet en vooral ... sooooo much love. Hier zijn 5 facts over de Pride die je nog niet wist ... om al een beetje in de stemming van het feestgedruis te komen.

1. Naast de 'gewone' Gay Pride, is er ook nog de EuroPride, die afwisselend in een (grote) Europese stad wordt gehouden. Sinds 1991 wijst de EPOA (European Pride Organizers Organisation)  telkens een stad aan die dat jaar de EuroPride mag organiseren of de titel mag gebruiken bij hun eigen te houden Gay Pride. De EuroPride is vanzelfsprekend veel internationaler, feestelijker én groter dan een gewone Gay Pride.

2. In 1976 onderging San Fransisco’s stedelijk centrum renovaties en konden de post-Pride festiviteiten daar niet doorgaan. De festival site werd verplaatst naar het Golden Gate Park. Het was die dag zo ongelofelijk heet dat bijna alle aanwezigen het meeste - of zelfs alles - van kleren uitsmeten. Wanneer dan ook nog eens het geluidssysteem het begaf, verspreidden alle festivalgangers zich over het bos op zoek naar koelte en zorgden ze zelf voor entertainment, met alle gevolgen van dien. Het festival ging de geschiedenis in als een van de meest chaotische en gekste ooit.

3. De Gay Pride vlag werd in de jaren 70 gecreëerd door artiest Gilbert Baker. De multi-gekleurde strepen werden vaak gezien bij anti-oorlog demonstraties. De vraag naar zo’n vlag steeg nadat Harvey Milk, die San Fransisco Supervisor én openlijk gay was, vermoord werd. De originele vlag had acht verschillende kleuren, die elk een eigen betekenis hadden. Zo stond roze voor seks, rood voor leven en groen voor natuur. Om de simpele reden dat het goedkoper was om de vlag te produceren met minder kleuren, werden de latere edities van de vlag gemaakt met enkel zes kleuren, waarbij het roze en turquoise achterwege werd gelaten.

4. De allereerste Gay Pride vond op 28 juni 1970 in New York plaats en zal dit jaar haar 45 jarig jubileum vieren. De Gay Pride is oorspronkelijk ontstaan ter herdenking van de Stonewall-rellen. In 1969 werd de homobar The Stonewall Inn in de wijk Greenwich Village aangevallen door politie. Na jaren van geweldpleging door de politie was dit de druppel voor de LGBT community en besloot het publiek, wat zich toen in de bar bevond, terug te vechten. Wereldwijd volgden landen het voorbeeld van New York ... en zo werd de Gay Pride geboren. 

5.Naast alle Gay Pride Parades, zijn er ook homo-sportevenementen meer bedoeld om elkaar te ontmoeten en ter ontspanning, dan om wereldrecords te verbreken. Zo zijn er de Gay Games, het grootste LGBT sport- en cultuurevenement ter wereld. Iedereen mag hieraan meedoen! In 1982 werden in San Francisco de eerste Gay Games gehouden en net als de Olympische Spelen vinden ze elke vier jaar plaats. 

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072