Uitspraak hooggerechtshof VS is flinke dreun voor het "religieuze vrijheid"-argument

Streng christenen in de Verenigde Staten zworen bij hun religieuze vrijheid om LGBT+-personen te weigeren op de werkvloer. Nu het hooggerechtshof daar met een historische uitspraak een streep door heeft gezet, vrezen evangelicals de consequenties. Met zes rechters voor en drie tegen, besliste het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten dat LGBT+-personen niet ontslagen mogen worden vanwege hun geaardheid of genderidentiteit. Een zege voor de LGBT+-gemeenschap, een nachtmerrie voor streng christenen. Die beriepen zich vaak op hun religieuze vrijheid om homoseksuele en transgender personen te benadelen in hun functie, dan wel niet te ontslaan. Er zijn regelmatig berichten over bijvoorbeeld homoseksuele leraren die niet meer welkom zijn op een christelijke privéschool, nadat hun geaardheid bekend werd.

Met opgetrokken wenkbrauwen werd er geconstateerd dat de conservatieve (en door Trump benoemde) rechter Neil Gorsuch een van de voorstanders was. De president reageerde koeltjes op het oordeel van het hof. "We zullen ermee moeten leven," liet hij weten.

De recente uitspraak is pijnlijk voor Trump. Erick Erickson, een conservatieve radiopresentator verwoordde het als volgt: "Alle evangelicals die zich achter Trump schaarden in 2016, om zich te beschermen tegen de huidige culturele opvattingen, hebben nu een excuus om thuis te blijven in 2020 dankzij Trumps benoemingen voor het hooggerechtshof."
Katharine Franke, rechtsgeleerde aan Columbia University, zegt tegen The Hill dat deze uitspraak niet enkel invloed zal hebben op de werkvloer. "Dit zal ook voor gelijke rechten voor LGBT+'ers zorgen in de gezondheidszorg, huisvesting, publieke voorzieningen en andere belangrijke instanties."

Evangelicals voelen zich in het nauw gedreven. "Het is duidelijk: dit gaat het moeilijker maken om onze religieuze vrijheid te verdedigen wat betreft het aannemen van mensen die hetzelfde denken," zegt Franklin Graham, die een evangelische stichting leidt, in de New York Times. "Het is een droevige dag, ik weet niet hoe dit ons gaat beschermen."

Het hoofd van de Amerikaanse Aartsbisschopsconferentie José H. Gomez zegt tegen de New York Times bang te zijn dat de uitspraak het begrip "sekse" voor goed zal veranderen in juridische context. "Dit is een onrecht dat ons op meerdere gebieden van het dagelijks leven wordt aangedaan."

Bron: OUTtv

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072