Artists in Residence at The Grand

Het zijn moeilijke tijden. Covid-19 trekt een wissel op ieders leven, mentaal en financieel. Ook de kunstsector wordt zwaar getroffen. Veel kunstenaars zitten werkeloos thuis, zonder zicht op een snelle verbetering.


Sofitel Legend The Grand steekt hen een helpende hand toe. Het vijfsterrenhotel in het centrum van Amsterdam nodigt een keur aan kunstenaars uit te komen logeren en werken en neemt kost en inwoning voor zijn rekening. Het monumentale gebouw waarin het hotel huist heeft een lange geschiedenis met de kunsten. Zowel aan de gevel als aan het interieur hebben beroemde kunstenaars hun bijdrage geleverd, zoals o.a. Hildo Krop, Chris Lebau, Willem Penaat, Joseph Mendes de Costa, John Raedecker, Johan Thorn Prikker


We gaan vandaag het tweede kwartaal in. Het project begon deze zomer waarbij kunstenaars een week lang de speciaal voor dit doel ingerichte Artists in Residence Suite betrokken, om daar geheel vrij, onafhankelijk en ongestoord een kunstwerk te maken. Maar ook buiten de suite, in de rest van het hotel, kunnen ze werken zodat de gasten het kunnen zien, beluisteren of er zelfs aan participeren. Sommigen nodigden gasten reeds uit op hun suite, anderen portretteerden ze in de binnentuin, weer anderen gingen de interactie aan bij hun performance of conceptuele opzet.

Het project duurt een jaar. Daarna worden de 52 kunstwerken gebundeld in een fraai boekwerk. De originele kunstwerken worden aan het einde van het kalenderjaar geëxposeerd in het hotel om vervolgens te worden geveild voor een goed doel dat in het teken staat van de ondersteuning van de getroffen kunstsector. Dat kunnen zowel individuele beurzen zijn, als financiële hulp bij exposities c.q. optredens, of bijdragen aan die sectoren die kunst combineren met een sociale functie. Ook de opbrengsten van het boek komen daaraan ten goede.

Bij de keuze van de kunstenaars wordt rekening gehouden om zoveel mogelijk uiteenlopende kunstdisciplines aan bod te laten komen: schilders, beeldhouwers, grafici, (strip)tekenaars, schrijvers, dichters, designers, architecten, sieradenmakers, modeontwerpers, fotografen, choreografen, musici, videomakers, componisten, DJ’s en wat dies meer zij.


Aangezien de kunstsector in alle gelederen is getroffen, zullen er zowel beginnende kunstenaars als artiesten van naam zijn/worden geselecteerd, zoals o.a. Ewerdt Hilgemann ( momenteel met een solo-expositie te zien in het Kröller-Müller museum), Timothy Jacob Jensen, The London Police, Sarah van Sonsbeeck, Hans Aarsman, Renske van de Greef, Babah Tarawally, Bob Eshuis, Jurriaan van Hall, Frankey, Riveroshan e.a.

Middels links, URL’s, QR-codes etc. zullen ook die kunstvormen die niet direct in beeld zijn te vatten, in het boek te beleven/beluisteren zijn.

Het eindresultaat zal dus een zeer divers en uiteenlopend beeld opleveren, een dwarsdoorsnede van wat er momenteel in de wereld van de kunst leeft.


De keuze van de kunstenaars ligt van tevoren niet vast, maar zal gedurende het jaar evalueren. Ook zullen er regelmatig updates in de media verschijnen over het verloop van dit initiatief, met interviews met de kunstenaars of over anderszins actuele zaken die zich voordoen.
Dit alles om zoveel mogelijk animo te verkrijgen voor het project, om uiteindelijk een zo hoog mogelijk bedrag te genereren bij zowel de veiling als de verkoop van de boeken.

Artists in Residence at The Grand is een initiatief van schrijver/publicist Ivo Weyel.

General Manager van The Grand, Emmy Stoel laat weten: “ het geweldig te vinden om deel uit te maken van dit prachtige initiatief” en samen met het team genieten ze elke week van het ontmoeten van de verschillende kunstenaars.   

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072