Barbados is druk bezig om zich te ontketenen van de koloniale denkwijze tegenover de LHBTI-gemeenschap. Minister-president Mia Amor Mottley verwelkomt LHBTI-‘ers daarom om op het eiland te komen wonen en werken. Toch heeft de LHBTI-gemeenschap op Barbados zelf kritiek op de uitnodiging. Zo zou het aanvraagformulier niet inclusief zijn voor koppels van hetzelfde geslacht en zou de wetgeving van Barbados nog gevangenisstraffen mogen opleggen voor intimiteit tussen LHBTI-koppels.
Barbados is een van de kleinste, maar ook een van de meest bezochte eilanden van de Caribische Eilanden. Mia Amor Mottley is de huidige minister-president (en daarmee de eerste vrouw in deze functie) van het eiland. Binnen haar presidentschap sinds 2008, is ze bezig om als land afstand te nemen van de koloniale houding van het eiland. In juli van 2020 heeft Mottley namens Barbados nadrukkelijk de LHBTI-gemeenschap uitgenodigd om een ‘welcome stamp’ aan te vragen. Dit is een verblijfsvergunning van één jaar om te wonen en werken op het eiland.
Echter, de huidige LHBTI-gemeenschap op Barbados trok de aanvraag in twijfel. Toen de zogenoemde welcome stamp in Barbados live ging, merkten velen die zich aanmeldden dat het onmogelijk was om je samen met een partner van hetzelfde geslacht te registreren. Als je als gay-koppel wilde profiteren van de nieuwe regeling, zou je tegen een meerprijs jezelf en je partner moeten inschrijven als aparte vrijgezellen. Inmiddels is deze hindernis verdwenen.
Ook luidde er kritiek vanuit de gemeenschap met betrekking tot de huidige wetgevingen. In de wetenschap zouden deze wetten LHBTI-koppels nog steeds kunnen veroordelen met een gevangenisstraf. ''Met de huidige discriminerende wetten die nog in de wet van Barbados staan, is de uitnodiging van de minister-president een onoprechte poging die haar slechts om de kwestie heen liet dansen’’, aldus Alexa Hoffman, een transgender vrouw uit Barbados.
Alexa is geen vreemde voor discriminatie omtrent haar genderidentiteit op het eiland. Toen zij uit de kast kwam bij haar werkgever als transgender, werd zij op staande voet ontslagen. Hierdoor waarschuwt zij transgender personen die van plan zijn om de welcome stamp aan te vragen. ''Het is oneerlijk om de LHBTI-gemeenschap uit te nodigen op Barbados, als uitingen van liefde gestraft kunnen worden met een gevangenisstraf van maximaal zestien jaar. Pas als discriminatie tegen genderidentiteit en seksuele geaardheid verboden wordt, is het veilig’’.
Daarentegen is de wet die een gevangenisstraf kan opleggen voor seksueel contact tussen mensen van hetzelfde geslacht in Barbados al jaren niet afgedwongen. Dit is terug te zien in het Equaldex, een online LHBTI-kennisbank. Er is momenteel zelfs een nieuwe wetgeving in behandeling die een einde zou moeten maken aan discriminatie tegen seksuele geaardheid. Na de hevige lokale kritiek reageerde Mottley: ''Zolang ik de minister-president van Barbados ben, wil ik dat iedereen welkom is en zich welkom voelt op ons eiland. Mijn uitnodiging was een klein duwtje in de goede richting’’.
Bron: OUTtv