Belgian Pride gaat dit jaar helemaal digitaal: kleur je stoep in de regenboogkleuren op 22 mei

De fysieke Pride parade door Brussel gaat ook dit jaar – helaas - niet door, The Belgian Pride zet in op digitale editie en maximale zichtbaarheid in heel het land.

Brussel, 27 april 2021 – The Belgian Pride Parade wordt dit jaar vervangen door een livestream vanop de Grote Markt in Brussel. Op zaterdag 22 mei wordt vanaf 14u een programma uitgezonden met muziek, interviews, dj-sets en getuigenissen. Vanaf 19u volgt een live dj-set met optredens. “We willen dat de mensen thuis de Pride vieren en vooral ook tonen dat de LGBTQI+ - gemeenschap levendiger is dan ooit”, zegt voorzitter Laurent Mallet. “We roepen mensen op om hun stoep in de regenboogkleuren te hullen met stoepkrijt.”

Moeilijke beslissing

De Belgian Pride is een sterk merk een een grote gemeenschap in Brussel, Vlaanderen en Wallonië kijkt reikhalzend uit naar de Belgian Pride, met als hoogtepunt de Pride Parade door de hoofdstad.

“We kondigen vandaag aan dat de fysieke parade niet doorgaat, maar dat we er wel alles aan doen om het gemeenschapsgevoel en de zichtbaarheid te maximaliseren, onder het thema We Care”, zegt Mallet.

We Care als thema

’Gezondheid’ in de brede zin van het woord is door COVID-19 actueler dan ooit, ook voor de LGBTQI+- gemeenschap. 

“Het gaat dan niet enkel over lichamelijke gezondheid, maar ook over mentale en sociale gezondheid”, zegt coördinatrice Rachael Moore. Jonge en oude alleenstaande LGBTQI+ - personen hebben het bijzonder moeilijk in een periode waar fysiek ontmoeten niet mogelijk is. 

Ook mensen die wachten op geslachtschirurgie moeten door de gezondheidscrisis noodgedwongen hun langverwachte operatie uitstellen.

“Deze digitale editie wil op 22 mei de aandacht focussen op die mensen in onze gemeenschap die het extra moeilijk hadden. We staan stil bij hun uitdagingen en tonen een aantal getuigenissen. Maar deze digitale editie moet vooral ook feestelijk worden, al is het voorlopig nog vanop afstand en in de bubbel.”

In een jaar waarin een homofobe moord plaatsvond in Beveren, is het zorgen voor elkaar belangrijker dan ooit. “Visibiliteit is nog harder nodig, maar dit moet gepaard gaan met bijkomende steun voor bijvoorbeeld meldpunten bij LGBTQI+ -fobische incidenten bij organisaties, gratis psychologische sessies door specialisten en betere vorming voor personeel van publieke diensten”, zegt Moore. “Daar strijden we dit jaar in het bijzonder voor.”

Regenboogkleuren op de stoep

The Belgian Pride roept de LGBTQI+ - gemeenschap en haar sympathisanten op om hun stoep op 22 mei in de regenboogkleuren te hullen.

“Ondanks COVID19 moeten we zichtbaar blijven om niet vergeten te worden. Iedereen kan dan ook vanaf vandaag regenboogstoepkrijt bestellen op www.belgianpride.be”, zegt Moore.

Tal van sympathisanten van de community zullen de volgende dagen berichten posten waarbij zij hun stoep nu al in de regenboogkleuren versieren. Volg zeker op de sociale media de #WeCare om te ontdekken wie aan deze actie meedoet.

De stoepkrijtactie past helemaal in de bijgestelde visie van The Belgian Pride, die ook doorheen het jaar wil focussen op zichtbaarheid van de LGBTQI+ - gemeenschap.

“We willen ons sterk merk als hefboom gebruiken om ook buiten de Pride-week van ons te laten horen”, zegt Moore. “De Pride is veel meer dan een eenmalig gebeuren. We werken aan een herpositionering waarbij we doorheen het jaar acties voeren en de zichtbaarheid van de community willen vergroten.”

Livestream op 22 mei

De livestream start op 22 mei om 14u en wordt uitgezonden op www.belgianpride.be en de Facebookpagina van The Belgian Pride.

“We roepen mensen op om ook filmpjes en foto’s van hun Pride-beleving te delen met ons, zodat we duidelijk het signaal kunnen geven dat We Care”, zegt Moore.

Pride 2022?

“We hopen natuurlijk dat dit de eerste en de laatste digital only Belgian Pride was… We rekenen erop dat we volgend jaar weer gewoon de regenboogkleuren door de straten van Brussel kunnen laten paraderen, als vanouds”, zegt Mallet.

Meer info? Event op 22 mei bijwonen?

Indien u als journalist het event op 22 mei wil bijwonen, dan kan dat als de veiligheidsmaatregelen dat toelaten en indien u zich op voorhand registreert bij Talking Birds Public Relations. Het aantal plaatsen is sowieso beperkt.

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072