petra de sutter

België krijgt eerste transgender vicepremier

België heeft voor het eerst in haar geschiedenis een transgender minister: voormalig Europarlementariër Petra de Sutter. Ze wordt naast minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven ook vicepremier.

De Sutter zal namens de partij Groen plaatsnemen in de nieuwe Belgische regering, die na 16 maanden onderhandelen tot stand kwam. De Sutter is een van de in totaal zeven vicepremiers, aangezien de coalitie uit dat aantal partijen bestaat.

De Sutter is hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Gent, gespecialiseerd in de voortplanting. Daarnaast werd De Sutter in 2019 verkozen tot het Europees Parlement, waar ze zich inzette voor de LGBT+-rechten in de Unie. Zo uitte ze in 2019 felle kritiek op de Poolse "LGBT+-vrije zones".

Op Twitter laat De Sutter weten verheugd te zijn over haar ministerschap: "[Ik ben] ongelooflijk dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg van mijn partij!"

Ook vanuit het Europees Parlement krijgt de politica felicitaties. De Duitse  Europarlementariër Terry Reintke, lid van dezelfde politieke familie, schrijft op Twitter: "Petra, je was zo'n inspiratie om mee te werken. We zullen je missen". Ook Reintke zet zich in het Europees Parlement in voor LGBT+-rechten.

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072