De 'science' van Clientology

Jochen is de beroemdste kapper van Vlaanderen en dé hype van het moment. In zijn zaak Clientology ontvangt hij maar al te graag bekende gezichten waarop hij de nieuwste haartrends uitprobeert. En met succes, want hij duikt overal op in de media. Meet Jochen, de man die met haar alles kan.

_B1A0211

Jochen Vanhoudt is het brein achter de succesvolle hairstudio Clientology. Een briljante naam voor een al even briljant idee. Clientology is namelijk niet zomaar een kapsalon. Nee het is een totaalconcept waar zen, rust en biologisch de sleutelwoorden zijn. De aanpak van de uit Limburg afkomstige Jochen heeft hem geen windeieren gelegd, want Bekende Vlamingen dringen om in zijn kappersstoel te mogen plaatsnemen en zijn telefoon staat roodgloeiend met de media aan de andere kant van de lijn. Zijn kappersadvies staat in tal van magazines te lezen, hij verschijnt in populaire tv-programma’s als Het Klapsalon en zijn Instagram staat bol van de bekende Belgische en Nederlandse gezichten die keer op keer geweldige haartransformaties ondergaan. Maar wie is nu de persoon achter de kapper die de wereld met al deze bijzondere hairtrends laat kennismaken?

‘Op mijn drieëntwintigste verhuisde ik van Limburg naar Antwerpen omdat ik een job kreeg aangeboden bij de bekende kapperszaak De Cliént, die toen bekendstond als BV-kapper. Ik heb bij eigenaar Glenn alle commerciële knepen van het vak geleerd. Wat andere kappers belangrijk vonden, vond hij net niet. Hij zag het helemaal anders. Die insteek en ervaring heb ik meegenomen in mijn eigen kapperszaak Clientology, ik heb enkel het concept veranderd; De Cliént is rock ’n roll, luid en hip terwijl Clientology zen en relaxed is. Clientology is een groot succes geworden, dus ik mag daar best wel trots op zijn. Maar ik vind het raar om de titel te krijgen van een BV-kapper, want ik doe natuurlijk niet alleen BV's.’

Wat is het geheim van je succes?
Hard werken en constant met je beroep bezig zijn. Als een vaste klant bij mij wil komen maar mijn schema zit volledig vol, doe ik zelfs op zondag open. Je moet jezelf dus soms wel in twee kunnen plooien. Ook omdat we constant nieuwe dingen brengen. Je moet zorgen dat je als kapper zelf de trends creëert, statements maakt en dat ook aan de rest van de wereld laat zien. Wij zorgen er altijd voor dat we dingen doen waarover gesproken wordt en daar pakken wij mee uit.’

_B1A0124

Wat vind je het meest inspirerende aan het vak?
‘De creativiteit. Ik heb echt wel een kick nodig qua nieuwe dingen kunnen creëren en uittesten. Als ik nieuwe internationale trends zie verschijnen op de sociale media-accounts van beroemde kappers, ga ik meteen experimenteren. Als ik zie dat zij bijvoorbeeld heel erg met bepaalde kleuren bezig zijn, probeer ik dat als eerste in België te lanceren. Daarom is mijn haar ook rookgrijs nu; ik probeerde de perfecte kleur te vinden voor de granny grey-trend.’

Vind je dat kappers gestigmatiseerd worden met de stelling dat ze allemaal homo zouden zijn?
‘Het is echt wel een cliché, maar het is waar. Ik heb twintig man personeel, waarvan de mannen bijna allemaal homo zijn. Ik heb ooit maar één hetero gehad. Maar ik vind dat cliché helemaal niet erg. Het grappige is dat het voor mij pas echt helemaal duidelijk werd dat ik op mannen viel toen ik op mijn zestiende op leercontract in een kappersschool begon en in kapsalons begon te werken. Op die school zaten best veel jongens en door met hen uit te gaan en te feesten, voelde ik dat het klopte. Mijn ouders hadden het al veel langer door. Ik denk dat zij het in eerste instantie best wel moeilijk vonden, omdat ze geen kleinkinderen zouden krijgen. Maar ze hebben dat nooit laten merken. Daar heb ik wel geluk mee gehad.’

Je bent met zoveel dingen tegelijk bezig, hoe vind je tijd voor jezelf?
Lees het antwoord op deze vraag en de rest van het interview in de tweede editie van The Gay Issue magazine dat nu overal te koop is in de winkel!

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072