grindr

Grindr verwijdert etniciteitsfilter als steunbetuiging voor Black Lives Matter-protesten

Bron: OUTtv

De populaire datingapp Grindr gaat een optie waarmee de gebruiker profielen kan filteren op etniciteit verwijderen. Dat doet de app als steunbetuiging voor de Amerikaanse protesten tegen racisme en politiegeweld. Het etniciteitsfilter ligt al langer onder vuur.

We zullen niet stil zijn en we blijven niet stilzitten,” liet het bedrijf op sociale media weten, refererend aan de protesten. “We zullen racisme op Grindr blijven bestrijden, door zowel de dialoog met de gebruikers aan te gaan als ons zero-tolerancebeleid voor racisme en haatzaaien op ons platform.”

Het etniciteitsfilter is al langer een controversiële optie. In de app is het mogelijk om profielen te filteren op bijvoorbeeld lengte, leeftijd, seksuele interesses en dus etniciteit. Volgens critici zou dat laatste het racisme op de app ondersteunen. Daarbij wordt ook gewezen op andere uitingen zoals “no blacks, no Asians” in de korte tekstjes die gebruikers op hun profiel schrijven.

In verschillende Amerikaanse steden is het al een week onrustig, nadat een zwarte man door een witte agent hardhandig tegen de grond werd gehouden, wat resulteerde in diens overlijden.

Sinds de dood van George Floyd en de daaropvolgende protesten, heeft Grindr besloten een donatie te doen aan twee mensenrechtenorganisaties die zich bezighouden met de positie van Afro-Amerikaanse burgers.

Het bedrijf was ook van plan om een speciaal Pride-initiatief te organiseren, #PridePreserves, maar daar hebben de appmakers nu een streep doorgezet. “Hoe kunnen we een feestmaand starten wanneer zoveel van ons pijn lijden?" schrijft het bedrijf op Instagram. "Hoe kunnen we Pride vieren zonder te erkennen dat we niet eens een Pride-maand zouden hebben als er geen zwarte, bruine, trans en queer personen waren wiens protest tegen de politie bij Stonewall zorgde voor het begin van de moderne LGBT+-rechtenbeweging?”

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072