russia reclame anti homo

“Hier is je nieuwe moeder”: nieuwe Russische reclame bespot homohuwelijk

Bron: OUTtv

“Hier is je nieuwe moeder, wees niet bang”, zegt de ene vader terwijl de andere vader op hun nieuwe pleegzoon komt aflopen. Het adoptiekind kijkt bedroefd en de twee vrouwen van het weeshuis kijken elkaar afkeurend aan. Dan haalt vader nummer twee ook nog een jurkje uit de kofferbak.

Een nieuwe reclame voor een referendum over een grondwetswijziging in Rusland keert zich nadrukkelijk tegen het homohuwelijk. “Welk Rusland zou jij kiezen?” zegt een voice-over refererend aan het homokoppel. “Beslis de toekomst van het land. Stem vóór de amendementen.” Voorafgaand is te zien hoe een jongetje vrolijk wacht om door zijn adoptieouders te worden opgehaald. Wanneer de eerste vader binnen komt lopen, glimlacht hij. Zijn gezichtsuitdrukking verandert echter wanneer hij realiseert dat hij door een homostel wordt geadopteerd.

De reclame komt van de mediagroep Patriot. Die groep is gelinkt aan Jevgeni Prigozjin, een zakenman die banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin. Het is dan ook niet toevallig dat de advertentie nadrukkelijk campagne voert vóór de grondwetswijziging. Die zou het namelijk mogelijk maken voor Poetin om herkozen te worden als president van Rusland, iets dat met de huidige grondwet niet mag.

Een ander onderdeel van de grondwetswijziging is het homohuwelijk. Dat wordt – mits aangenomen – namelijk expliciet verboden. Het huwelijk kan dan enkel nog tussen een man een een vrouw gesloten worden. In een tweet bekritiseert oppositieleider Alexej Navalny de video: “Poetin’s ambtenaren zijn helemaal gek geworden als het gaat over het onderwerp homoseksualiteit.”

Volgens de Moscow Times heeft het hoofd van Patriot in een verklaring gezegd dat de video niet bedoelt is om “campagne te voeren tegen homoseksuelen”, maar om “het instituut van de familie als een verbintenis tussen man en vrouw te beschermen”. Daaraan voegde hij volgens de online krant er nog wel aan toe dat hij tegen adoptie door homoseksuele koppels is.

De huidige reclamecampagne is de zoveelste stap in het anti-homobeleid van de Russische regering sinds Poetin in 2012 terugkeerde in het Kremlin. Zo werd in 2013 een wet van kracht die “publieke promotie van homoseksualiteit” verbiedt.

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072