LGBT+-vriendelijke bedrijven zijn winstgevender

Een groeiend aantal studies van de afgelopen jaren concludeerde al dat bedrijven die diversiteit omtrent gender en etniciteit promoten het financieel beter doen. Een recent onderzoek uit Finland geeft echter bewijs dat dit ook voor bedrijven geldt die een LGBT+-vriendelijk beleid op de werkvloer handhaven.

Academici van twee verschillende universiteiten in het Scandinavische land beoordeelden de financiële prestaties van 657 Amerikaanse bedrijven tussen 2003 en 2016. Ze ontdekten dat bedrijven met een LGBT+-vriendelijk beleid vaker zowel een hogere winstgevendheid als hogere beurswaarderingen behalen.


De mate van LGBT+-vriendelijkheid werd bepaald op basis van de Corporate Equality Index die is opgesteld door de Human Rights Campaign, de grootste LGBT+-organisatie voor burgerrechtenbehartiging in de Verenigde Staten. HRC publiceert sinds 2002 jaarlijks de index voor grote Amerikaanse bedrijven.

In de afgelopen jaren hebben enkele van de bekendste en grootste bedrijven van de VS zoals Apple, Coca-Cola, Google en Walt Disney publiekelijk hun steun toegezegd aan seksuele minderheden. Hierdoor hebben zij een topscore gekregen in HRC's Corporate Equality Index. Maar sociale belangenbehartiging van bedrijven kan, zoals de onderzoekers erkennen bij de presentatie van hun onderzoek, ‘een lastige zaak’ zijn.


"Hoewel een openbaar standpunt over mogelijk gevoelige sociale of politieke kwesties kan leiden tot positieve resultaten en concurrentievoordelen, kunnen de gevolgen van sociale belangenbehartiging ook nadelig zijn als het ingenomen standpunt niet in overeenstemming is met de voorkeuren en waarden van de belangrijkste belanghebbenden van het bedrijf," schrijft HRC.
Eerder dit jaar concludeerde een collectief van internationale organisaties die LGBT+-emancipatie promoten dat LGBT+-discriminerende landen zoals Polen en Hongarije jaarlijks miljarden aan economische groei mislopen.

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072