Loïc Nottet: ''Ik Wil Mij Met Niemand Vergelijken''

Loïc Nottet, tweede bij The Voice Belgique, de Waalse editie van The Voice en staat morgen voor een miljoenenpubliek op het podium in Wenen. Winnen of verliezen? Daar gaat het in essentie niet eens echt om, het gaat om oprechtheid, het beste van jezelf geven en vooral ook trouw zijn aan jezelf. 

Tekst: Jens Geerts

Volgens kenners een goede kanshebber, in ieder geval origineel en cool, de 18-jarige Loïc Nottet met zijn nummer Rhythm Inside. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij superambitieus, een rasechte perfectionist maar ook gesloten en voornamelijk bezig met wat hij het liefste doet, zingen. In The Gay Issue geeft Loïc voor het eerst iets van zichzelf bloot…

Hoe voelt het om mee te mogen doen aan het Eurovisiesongfestival?

‘Ik voel me behoorlijk goed. Ik doe wat ik leuk vind, dus dat voelt goed. Ik ben gewoon iemand die zingt, niets meer en niets minder. Natuurlijk ben ik een deelnemer aan het songfestival, maar in de eerste plaats ben ik een zanger.’

Was je altijd al een fan van het songfestival?

‘Om eerlijk te zijn, niet echt, nee. Ik wist wel dat het songfestival bestond, maar pas toen ik was uitgekozen leerde ik pas echt wat een geweldig concept het is. Een heleboel Europese landen maken samen een fantastische show en hebben geweldig plezier, dus ik vind het een superidee.’

Heb je al andere deelnemers gehoord?

‘Nee. Ik heb besloten dat niet te doen want ik wil niet gaan stressen en onder druk gezet worden. Ik weet dat mijn nummer Rythm Inside anders is, het is geen typisch songfestivalliedje. Ik wil dan ook niet naar andere nummers luisteren omdat ik mezelf niet wil gaan vergelijken met andere artiesten en dan ineens onder hoogspanning komen te staan.’

Hoe is het om van The Voice ineens naar Eurovisiesongfestival-deelnemer te gaan?

‘Ik eindigde als tweede bij The Voice Belgique en daarna tekende ik een contract met Sony Music. En dan heeft, ik meen de RTBF (de Franstalige zender), contact opgenomen met Sony met de vraag of ik geïnteresseerd  was om mee te doen aan het ESC (Eurovision Song Contest, red.) en vervolgens heeft Sony mij gebeld.

Ik heb niet direct ‘ja’ gezegd. Ik zei: Ok, daar ga ik even over moeten nadenken. Ik heb ook heel goed nagedacht over het voorstel. Ik ben een compleet nieuwe artiest zonder liedjes, stijl of foto’s. Zonder wat dan ook en ik wilde er zeker van zijn dat we tijd genoeg hadden om alles te doen wat we moesten doen om het goed voor te bereiden. Daarom kon ik ook niet direct ‘ja’ zeggen.’

Kun je zeggen wat de achterliggende boodschap is van Rhythm Inside?

‘Zoals ik al zei is Rhythm Inside anders. Het is heel krachtig en clean qua muziek. Het is puur. Het universum van het liedje is donker. Ik bedoel, in mijn hoofd zie ik het als iets donkers. Maar niet als iets slechts, ik bedoel de kleur die ik zie als ik Rhythm Inside hoor.

De achterliggende boodschap is dat we allemaal hetzelfde zijn. Je kan bijvoorbeeld in een straat een prachtig mooi, slank meisje hebben wonen, maar ook een dikke vrouw die net zo mooi is als dat meisje. Rhythm Inside vertelt dat verhaal: ‘We zijn allemaal anders, we hebben allemaal een andere persoonlijkheid en we zijn allemaal verschillend, maar iedereen heeft een hart en bij iedereen stroomt er bloed door de aderen. Iedereen is een mens. Of je nu rijk bent of arm, we zijn allemaal hetzelfde.’ Omdat we allemaal anders zijn wil dat nog niet zeggen dat we niet hand in hand in dezelfde richting kunnen lopen. We moeten elkaar helpen omdat we nu eenmaal mensen zijn en ja, natuurlijk is er rijk en arm, dun en dik, maar dat is helemaal niet belangrijk.’

Wat was de sfeer waarin je het hebt geschreven?

‘Ik was ergens rond middernacht alleen op mijn kamer en ben gewoon achter de piano wat gaan zitten spelen en ineens vond ik heel coole akkoorden. Ik wist dat ik iets wilde vertellen over wat mij verdriet doet. Ik vind gelijkheid heel erg belangrijk en dat wilde ik zeggen in mijn liedje omdat ik het belangrijk vind dat een artiest uitdraagt wat hij denkt en dat het publiek daarop kan reageren.’

En iedereen vraagt zich af wat de woorden ‘rapppabab’ en ‘rompanpan’ betekenen…

...

 

Lees het antwoord op deze vraag en de rest van het interview in de nieuwe editie van The Gay Issue!

 

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072