Noorwegen: Verbod op discriminatie tegen transgender personen en biseksuelen

Het Noorse parlement verbood afgelopen dinsdag (10 november) haatzaaiende uitlatingen tegen transgender personen en biseksuelen. In Noorwegen staat sinds 1981 al een verbod op haatzaaiing tegen homo’s en lesbiennes. Deze uitbreiding is een gevolg van de groei van gerapporteerde homofobe misdaden, volgens belangenvereniging ILGA-Europe.

Noorwegen is één van de meest liberale landen in Europa voor LGBT+’ers. Zo kunnen transgender personen sinds 2016 legaal chirurgisch transitioneren zonder medische diagnose. De minister van Justitie en Openbare Veiligheid Monica Maeland vertelde Reuters: “Het was absoluut noodzakelijk dat de bescherming tegen discriminatie die de strafwet bood, werd aangepast aan de praktische situaties die zich voordoen. Transgender mensen zijn een kwetsbare groep als het gaat om discriminatie, intimidatie en geweld.”

Mensen die schuldig zijn bevonden aan haatzaaiende uitlatingen, kunnen volgens het Wetboek van Strafrecht een boete of tot één jaar gevangenisstraf krijgen voor ‘privéopmerkingen’ en maximaal drie jaar gevangenisstraf voor openbare opmerkingen. Ook kunnen mensen die beschuldigd zijn van geweldsmisdrijven een zwaardere straf krijgen als de rechter besluit dat het geweld werd ingegeven door iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit.

De amendementen in het wetboek werden dinsdag gewijzigd van ‘verbod op discriminatie van homoseksuele geaardheid’ naar ‘verbod op discriminatie van seksuele geaardheid’ en ook werd het verbod op discriminatie op basis van geslacht en genderidentiteit of -expressie toegevoegd.

Bron: OUTtv

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072