Charles Aznavour

ODE AAN EEN LEGENDE: CHARLES AZNAVOUR

Na Aretha Franklin moeten we weer afscheid nemen van een andere legende. De Franse zanger, van Armeense afkomst, Charles Aznavour, zei ons gisteren op 94-jarige leeftijd vaarwel. Hij liet ons een erfenis aan cultuur en muziekgeschiedenis na. 

Charles Aznavour

gala.de

Opgegroeid tussen Franstalige grootouders waren Franse chansons dagelijkse kost voor mij. Als kind kreeg ik de kinderliedjes van Karine et Rebecca voorgeschoteld en wanneer ik wat ouder was, werd ik ondergedompeld in muziek van Jo Lemaire, Joe Dassin en, natuurlijk, Charles Aznavour. Dat een legende als hij zijn stempel gezet heeft op mijn muzieksmaak, spreekt voor zich. Ik herinner me nog hoe ik op de voeten van mijn grootvader ging staan en hij met mij danste op La Bohème. De zetels en salontafel aan de kant geschoven. Wat een leuke, zorgeloze tijden!

Charles Aznavour

20 Minutes

Charles Aznavour, ook wel de Franse Frank Sinatra genoemd. Hij groeide op in Parijs en werd al vroeg geïntroduceerd in de artistieke wereld van het theater door zijn vader. Het was uiteindelijk Edith Piaf die zorgde voor Charles grote doorbraak. Ze hoorde hem zingen en besloot daarop hem mee te nemen op tournée door Frankrijk en de VS. Een stukje geschiedenis waar wij Edith Piaf heel dankbaar voor zijn. Aznavour werd gezien als een van de grootste zangers van Frankrijk. Hij schreef meer dan 1400 liedjes, die ook door anderen werden uitgevoerd.

Bekende nummers van Aznavour zijn She, For me formidable, La mamma, Hier encore en La Bohème. Op zijn 93ste kreeg hij een ster op de Walk of Fame in Hollywood. Bij de onthulling daarvan zei hij: "Ik ben Frans en Armeens, die twee zijn met elkaar verbonden als koffie en melk. Het is fantastisch om twee culturen mee te dragen."

Charles Aznavour

CNC

Aan Charles agenda te zien, was hij nog lang niet van plan zijn laatste adem uit te blazen. Nog tot en met juni volgend jaar had Aznavour verschillende concerten op de agenda staan. Hij zou nog optreden in Dijon, Straatsburg en Kiev, maar ook in ons land in Vorst Nationaal op 26 oktober. Jammer genoeg stak zijn ouderdom daar een stokje voor. Gisterenavond weer klonk rond de Eiffeltoren in Parijs de muziek van Aznavour. De toren zelf werd speciaal verlicht als eerbetoon aan hem.

Charles Aznavour, bedankt voor de mooie momenten tijdens mijn kinderjaren, bedankt voor dat prachtige stukje muziekgeschiedenis dat je ons nalaat, bedankt!

Charles Aznavour

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072