Viktor Orban

Ook Hongarije krijgt wet tegen LGBT+-propaganda

In navolging van Rusland krijgt ook Hongarije een wet die LGBT+-propaganda verbiedt: een maatregel die de LGBT+-gemeenschap feitelijk monddood maakt. De politieke partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een wetsvoorstel geschreven die ervoor moet zorgen dat les over homoseksualiteit en transgender personen op school verboden wordt. Ook in advertenties voor personen onder de 18 mogen geen verwijzingen naar de LGBT+ gemeenschap voorkomen. Dit alles om ‘de rechten van het kind te waarborgen’.

De nieuwe wet is een volgende stap in de strijd van de regerende Hongaarse partij Fidez tegen de LGBT+-gemeenschap. De Hongaarse premier Viktor Orbán schafte de wettelijke erkenning van trans personen al af en zorgde ervoor dat homoseksuele koppels geen kinderen meer kunnen adopteren.

De nieuwe wet gaat nog een stap verder. Officieel is de wet gericht op pedofilie, maar de wet zorgt er in feite voor dat minderjarigen zo min mogelijk kennis krijgen van transgender personen en homoseksualiteit. In advertenties gericht op minderjarigen worden uitingen van de LGBT+-gemeenschap verboden en ook op scholen mag er geen les meer over gegeven worden. In de wet is daarnaast ook “pornografie” opgenomen.

Activisten waarschuwen dat de wet verdacht veel lijkt op de Russische antihomopropagandawet. Die wet is namelijk ook bedoeld om uitingen van homoseksualiteit in te perken. Volgens LGBT+-activist en onderzoeker Remy Bonny is het lastig voor LGBT+’ers om tegen de wet campagne te voeren, aangezien deze gepromoot wordt als een maatregel tegen pedofilie. ‘Het democratische verval in de afgelopen tien jaar was feitelijk een kopie van wat er in Rusland is gebeurd. LGBTI-personen worden als een zondebok gebruikt om de democratie te ontmantelen,’ zegt hij.

Volgens Bonny heeft de Europese Commissie hieraan bijgedragen. “’De stilte en het niet overgaan tot actie tegen de misdaden van de Hongaarse overheid jegens de LGBTI-gemeenschap hebben ervoor gezorgd dat Hongarije door kon gaan met haar strijd tegen mensenrechten en democratie.

Bron: OUTtv

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072