Roze in Antwerpen

De roze loper in Antwerpen uitgerold door professioneel stijldanser Davy Brocatus

Woensdagavond aan de Antwerpse Kaaien, niet ver van het beroemde Steen en de veel bezongen Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. We wachten op Davy Brocatus die ons de hipste gay plekjes van zijn stad zal laten zien. Enkele meisjes zitten even verderop giechelend te puberen. Aan de andere kant zitten een man en vrouw erg verliefd te wezen op een bankje. Antwerpen gay? Onze infiltrant Mario de Wilde mengde zich in de roze linies om het allemaal te ontdekken. Waar vinden we het roze in Antwerpen?

Roze in Antwerpen

Een passerende Flandria boot vouwt de stroom tot golfjes en laat de struiken langs de oever buikdansen. Davy stuurt een bericht dat hij onderweg is. De Antwerpse Knip heeft al voor menige burn-out in de Vlaamse metropool gezorgd. Intussen komt onze chauffeur van dienst er aan. Jamil van Voyage Local parkeert zijn muntgroene en servoloze Renault Estafette uit 1963 feilloos tussen twee obstakels. Hij organiseert sinds vorig jaar met zijn oldtimer stadstoertjes langs onbekende Antwerpse wijken. Vandaag worden dat plekken met een hoog gay-gehalte. Twee minuten later schudt een hijgende Davy in smetteloos wit pak ons de hand. Hij was even het noorden kwijt aan het Zuid.

 

Dansen en luxueus overnachten

Omdat het bij wet verboden is om in de Lage Landen televisieprogramma’s zonder BV’s en BN‘ers te maken, werd Davy Brocatus elf jaar geleden door de Vlaamse commerciële zender gevraagd om in de jury van Sterren Op De Dansvloer te zetelen. Vandaag de dag is Davy een veelgevraagd jurylid op Belgische, Europese en zelfs Wereldkampioenschappen dansen, heeft hij een eigen dansschool annex luxe B&B en woont al elf jaar samen met zijn Russische echtgenoot Anatoly Nefedov. ‘We beschikken over een prachtige zaal waar danslessen in alle stijlen geven en we richten ons tot alle leeftijden, voor beginners tot en met professionals. Naast de zowat 700 cursisten geef ik ook nog eens extern les aan zo’n duizend dames en heren’, aldus Davy terwijl we een halfuur in de file staan. Mobiliteit en homoseksualiteit: het zijn lange tijd twee ondergeschoven kindjes in Antwerpen geweest. Maar nu lopen we even op de feiten vooruit…

 

In de fik

Een pionier op vlak van gay vriendelijkheid is Antwerpen nooit geweest. ’t Stad sprak diepe schande van de homoclubs die destijds nog in donkere steegjes huisden en die een behoorlijk liederlijke invulling gaven van wat ‘Antwerps amusement’ was. Amsterdam had al lang de IT Club, Londen had Heaven en Parijs had Queen Club, maar het zou nog tot de opening van voormalig Red & Blue, nu Cargo Club. in de Lange Schipperskapelstraat duren vooraleer Antwerpen de eerste echte gay club verwelkomde. Er moest toen nog aangebeld worden om binnengelaten te worden en er werd zelfs een paar keer brand gesticht. Sindsdien is Antwerpen mee geëvolueerd en Red & Blue / Cargo is vandaag de dag nog altijd een vaste waarde in de Antwerpse homoscene. De toon was gezet. Vlakbij het MAS kwamen recent een paar leuke gay bars, vier jaar geleden werd Antwerpen verkozen tot gaststad voor de OutGames, er is de jaarlijkse Gay Pride en een Pride Week. Nog andere kroonjuwelen wachten deze avond op ons.

Heftige carrièreswitch  

Onze eerste stop wordt Bianco vlakbij de bekende Vogeltjesmarkt en de theaterbuurt. Gastheer Erik Vandermeulen voerde vijf jaar geleden een vrij heftige carrièreswitch uit. Van succesrijk decoratie- en designspecialist werd hij uitbater van een hippe no nonsense bar. Erik: ‘Onze specialiteit is een grote variëteit aan heerlijke wijnen en dat tegen correcte prijzen. Vroeger gaf ik er nog gerechten en een lunch bij, maar ik run de zaak alleen en dus werd dat teveel. Ik wil me immers amuseren. Ik ben zelf getrouwd met Ben, die net als ik de professionele knop omdraaide  en bij Scapa werkt. Geleidelijk kwam er ook steeds meer een gay publiek Bianco frequenteren, al blijft iedereen natuurlijk welkom. Bianco is een koffie- en apero-bar met als specialiteit het aanbod in de wijnen.’ We krijgen een Franse topwijn aangereikt en ik noteer ijverig ‘vergoddelijking à la carte’ in mijn notitieboekje. De zaak loopt intussen aardig vol. Een high five ginds, een knuffel elders en het is tijd voor onze volgende stop.

Het Roze Huis

Jamil slalomt met zijn eye-catcher op vier wielen behendig door de ellenlange files en over tramsporen en lijkt wel vier armen en acht handen te hebben. We houden halt aan de Draakplaats. Café Den Draak is de thuisbasis en kroeg van het holebi-huis Het Roze Huis. Hier wordt gestreefd naar een verdere emancipatie van holebi’s en een grotere zichtbaarheid van dit deel van de bevolking. Alles speelt zich af in dit charmant hoekpand in Zurenborg, een van Antwerps mooiste wijken. De Cogels-Osylei, een laan vol met architecturale wondertjes, ligt vlakbij. In Het Roze Huis kan je holebi’s, sympathisanten, buurtbewoners en toeristen van alle leeftijden ontmoeten en leren kennen. Den Draak op het gelijkvloers leent zich uitstekend voor een gezellige babbel in een prettige omgeving. Op de eerste etage van het gebouw bevinden zich drie ruimtes die voor uiteenlopende activiteiten gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld bijeenkomsten van holebi-verenigingen, tentoonstellingen, praat- en discussie-avonden, artistieke initiatieven, feestjes en recepties.

Luc van Delux

De Muze in Antwerpen is met voorsprong het bekendste café van Antwerpen maar recht tegenover deze nostalgische parel zorgt Luc Lauwereyns met zijn Café Delux al jaren voor complexloos genieten. Het is tevens één van de gay bars die ook overdag open is en dat aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Binnen vallen de koperen lampen en enorme toog op, met daarachter een muur sterke dranken die op dorstige kelen wachten.  Je kan er uren naar de vele honderden passanten kijken. Vooral het groot terras aan de achterkant maakt het op zomerdagen een echte to do. Het is acht uur ’s avonds en in DeLux ontdekken we een publiek van alle leeftijden, het is er ook hetero-vriendelijk. Luc Lauwereyns: ‘De muziek varieert naargelang het uur vordert. Overdag is dat relaxed en naar de avond toe wordt dat best feestelijk. Vaak worden er ook feestjes georganiseerd zoals de Think Pink Sunday, die vaak tot in de vroege uurtjes duren.’

Buckle your seatbelt

Jamil parkeert zijn kleurrijk oudje op vier wielen stiekem op de Grote Markt van Antwerpen. Buckle your seatbelt en duik mee in de bruisende wereld van karaokecafé Bonaparte, luidt het devies. Nog voor de wereld kennismaakte met hippies, autorijscholen en kleurentelevisies opende Bonaparte in 1960 haar deuren. Presentator, DJ en all-round ambiancemaker Dimitri Vantomme staat al sinds 1997 aan het roer. De combinatie van leuke muziek, karaoke, gezellige mensen en een uitgebreide drankkaart maken dat de nightbar alle ingrediënten in huis heeft voor een geweldig avondje uit. Village People, Madonna en  Lady Gaga geven het hele  gay sfeertje graag nog een extra zetje.

Goodnight Antwerp

De nacht valt stilaan en het begint te miezeren boven de stad. Dikke druppels bengelen aan tere blaadjes, het restant van een mooie zomerdag. We passeren het Schipperskwartier waar de roze en blauwe neonverlichting voor extra prikkeling zorgt. Het is nog steeds enorm druk en de kathedraal  houdt als een strenge gouvernante de wacht over Antwerpen. Wanneer ik incheck in het nieuwe en hippe A-Queen Hotel op het Astridplein, doorstreep ik het laatste adresjes in mijn to do-lijstje. Een heerlijk bad en bed wachten. Een kwartier later begin ik aan een lange relaxte odyssee naar dromenland. There's nothing wrong with going home tonight….

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072