Saucony eco-sneaker

Saucony introduceert zijn eerste eco-sneaker

De Amerikaanse hardlooppionier Saucony onthult de Jazz Court RFG, zijn eerste silhouet met een lage milieu-impact, die volledig uit biologisch afbreekbare grondstoffen bestaat. Het runnerslabel streeft er immers naar om een ​​kleinere voetafdruk op de planeet achter te laten en om tegen 2030 100% circulaire producten af te leveren. Met deze schoen zet Saucony een stijlvolle doch decisieve stap richting deze duurzamere toekomst.

De Jazz Court RFG is het resultaat van jarenlang onderzoek waarbij gezocht werd naar grondstoffen en productiemethodes die de best mogelijke sneaker opleveren én de kleinst mogelijke impact op het milieu hebben. Concreet houdt dit in dat de nieuwe schoen uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen bestaat, en dat er geen materialen op basis van plastic of aardoliederivaten aan te pas komen. Deze missie wordt ook belichaamd in de naam: RFG staat voor ‘Run for Good’, een leuze die zowel Saucony’s hardloopexpertise onderstreept als zijn toewijding aan duurzame innovatie.

Saucony evolueerde in de negentiende eeuw van een bescheiden schoenenfabriek in Pennsylvania naar een grensverleggend runnerslabel en werd in de twintigste eeuw een gereputeerd internationaal sportmerk, geroemd om zijn kwalitatieve en innovatieve loopschoenen. Het DNA van Saucony plooit terug op de runner en haalt zijn inspiratie bij atleten, want het merk streeft sinds jaar en dag naar zo performant mogelijke loopschoenen. Saucony heeft de ambitie om de beste loopschoenen en loopkledij te ontwikkelen en baseert zich daarvoor op de waardevolle expertise van topatleten.

Die ambitie is tastbaar in de sneakers van Saucony. Een tijdloze, klassieke esthetiek gaat hand in hand met optimaal comfort. Het merk verleidt met elegante maar eenvoudige designs die worden uitgewerkt in een breed kleurenpalet, met voor ieder wat wils, ook naast de looppiste. Saucony tracht steevast nieuwe technologieën te integreren in authentieke, tijdloze designs, van de basis tot het finale ontwerp. Naast de professionele loopschoenen, veroverden ook hun sneakers een prominente plek in het internationale straatbeeld en in de harten van sneakerfanaten.

Deze ambitie gaat ook op voor de nieuwe Jazz Court RFG: de schoen verenigt stappen vooruit op het vlak van duurzame innovatie met het aloude draagcomfort en de klassieke esthetiek van het label. Een belangrijke innovatie zit ‘m in de gebruikte grondstoffen: katoen, jute, wol, rubber, hout, gardeniabloemen en bieten - en dus helemaal geen grondstoffen op basis van plastic of aardoliederivaten, wat helaas nog steeds de norm is in de sneakerindustrie. Voor Saucony is het model een belangrijke stap richting een nabije toekomst waarin ze op 100% circulaire wijze produceren - dit wil zeggen, dat hun producten bestaan uit biologisch afbreekbare materialen en dus in hun volledigheid te recycleren zijn.

Deze grondstoffen van natuurlijke oorsprong werden ingezet in een volledig nieuw uitgedokterd productieproces. Zo werden gardeniabloemen gebruikt voor de blauwe kleurstof van de kraagvoering en bietensap om de maatinformatie in de binnenzool af te drukken. Verf werd vervangen door een mengsel van bloem en water om de stikpunten te markeren, terwijl krijt werd gebruikt om de boven- en tussenzool te markeren en uit te lijnen.

Ten slotte verbindt een echte zijnaad het bovenwerk met de tussenzool zonder het gebruik van synthetische kleefstoffen. Uiteraard is de verpakking ook ontworpen om zo min mogelijk impact te hebben: het gebruikte papier en karton is 100% gerecycleerd en traditionele inkt is vervangen door een inkt op soja-basis.

Met de Jazz Court RFG levert Saucony een elegante en verfijnde sneaker af die het klassieke Jazz Court-silhouet in ere houdt, en die door middel van doordachte ingrepen een hoopvolle stap zet naar een duurzamere toekomst.

De Jazz Court RFG is vanaf 10 maart 2021 verkrijgbaar in geselecteerde verkooppunten alsook via saucony.com.

Saucony Jazz Court RFG, 129 euro
Shop via www.saucony.com

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072