Everon Jackson Hooi: 'Ik heb het mezelf zo moeilijk gemaakt'

Nederlands langstlopende soap Goede Tijden, Slechte Tijden gaat meedoen aan de canal parade tijdens Pride Amsterdam dat op zaterdag 4 augustus plaatsvindt. Everon Jackson Hooi (36) vaart tijdens het evenement mee over de Amsterdamse grachten. Speciaal voor The Gay Issue maakt de acteur, die Bing Mauricius in de serie speelt, tijd vrij en praat uitvoerig over trouwen, neerslachtigheid en Portugal.

Everon, heb jij enig idee waarom Goede Tijden, Slechte Tijden mee gaat doen aan Pride Amsterdam?
‘Jazeker, de serie staat al 28 jaar bekend om het bespreekbaar maken van onderwerpen die discussie oproepen in de maatschappij. Eigenlijk is het best wel gek dat we er niet eerder aan mee hebben gedaan. We vertellen bij GTST al jaren verhalen die te maken hebben met lhbt (lesbi, homo, biseksueel, transgender, red.) en vinden het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed. Volgens mij wordt het heel leuk, ik heb wel zin in een feestje. Ik kijk ernaar uit.’

Weet je al wie er meegaan op de boot?
‘Sowieso komen er wat oudgedienden die een lhbt-rol hebben gehad, zoals Dave Mantel en Aukje van Ginneken. Misschien gaan Ferry, Alkan en ik nog een nummer zingen, dat lijkt ons heel leuk. Maar wie er ook komen, naast de boodschap die we willen vertellen, gaan we uiteraard lekker feest vieren.’

Is het voor een vrij land als Nederland nog altijd nodig om via Pride Amsterdam aandacht te vragen voor gays?
‘Moeilijke vraag. Persoonlijk heb ik er heel weinig last van dat ik gay ben. Het is namelijk niet zo dat ik dagelijks mensen meemaak die ‘hé, homo’ roepen, totaal niet zelfs. Als mensen in mijn omgeving het daarover hebben, zijn dat eigenlijk alleen maar positieve reacties. Het is blijkbaar nog steeds nodig dat mensen een moment moeten kiezen om uit de kast te komen. We zeggen wel dat we het allemaal hebben geaccepteerd, maar ik vraag me af of dat wel zo is. Pride Amsterdam heb ik overigens niet vaak van dichtbij meegemaakt, maar dat heeft meer te maken met het feit dat ik het
te druk vind, hahaha.’

Je bent nu zelf vier jaar uit de kast, je gaat het vijfde jaar in. Hoe kijk jij terug op deze periode?
‘Ik had het veel eerder moeten doen. Ik heb het mezelf zo moeilijk gemaakt. Het is daarom ook een hele plezierige periode sinds ik uit de kast ben gekomen. Er viel echt een enorme last van mijn schouders. Ik kan nu overal mezelf zijn, met iedereen daarover praten, ik heb geen verborgen agenda meer. Dit past ook veel meer bij mij, gewoon open en eerlijk zijn. Voor die tijd heb ik dat niet gedaan en dat heeft mij heel ongelukkig gemaakt. Heel vaakben ik zo neerslachtig geweest dat ik nu denk: Was ik er maar veel eerder voor uitgekomen. Had ik maar eerder de moed gehad het te vertellen.’

De middelbare school was de meest helse tijd op aarde

Voor jouw uit de kast-moment gingen er al geruchten dat je gay zou zijn. Wat deden die berichten met jou destijds?
‘Dat was niet tof, nee. Ook omdat er richting mij werd gepusht van zeg het nou maar, kom er nou maar voor uit, je hoeft je niet te schamen. Maar ik had zelf heel sterk het gevoel van: ik ga het niet zeggen. Ik ga pas praten wanneer ik kán praten. Als je voelt dat je iets moet doen, omdat een
ander dat graag wil, dat is niet de bedoeling. Ik krijg heel vaak berichten van jongens die nog in de kast zitten, met de vraag hoe ik dat heb gedaan en of ze het wel bekend moeten maken. Dan antwoord ik dat ze echt hun tijd moeten nemen. Op een gegeven moment ga je het echt wel vertellen aan je omgeving. De angst in je hoofd is namelijk veel groter dan de werkelijkheid, die angst is niet reëel. Je vader, je moeder, wie dan ook, moet ook het traject in om het te accepteren. Het is in het begin niet makkelijk, maar het wordt daarna wel makkelijker. En daarbij, hoe kan je moeilijk doen als mensen gewoon van elkaar houden, want dat is wat het is. Het is uiteindelijk niet mijn probleem, maar het probleem van een ander als je het niet accepteert.’

Weet je nog wanneer je eerste moment was dat je dacht: die gozer vind ik wel heel erg leuk, die zou ik wel willen zoenen?
‘Nee, niet echt. Het is er eigenlijk altijd al geweest. Maar naarmate ik ouder werd, maakten mensen in mijn omgeving er weleens grappen over en dat zijn de momenten geweest dat ik er bewust van werd: Ik vind jongens leuker. Voor die tijd ben je er niet zo mee bezig, het is pas gekomen op de middelbare school. Toen werd ik er me heel bewust van en ik kan je vertellen dat dat de meest helse tijd was op aarde. Het zit dan heel erg in je hoofd. Toen ging het wel een rol spelen.

En kijk eens nu, je gaat trouwen. Hoe waren de reacties toen je dat via social media bekend maakte?
‘Dat was echt fantastisch. Ik heb volgens mij nog nooit zo veel blijdschap op mijn Instagram-account gelezen. Er waren zo’n negentienduizend likes, zoveel dat ik ze niet allemaal heb kunnen lezen. Onbekende mensen feliciteerden ons gewoon. Ik dacht: wooh, wat gebeurt hier, felicitaties. Onwijs mooi, zo hartverwarmend. Haast onwerkelijk. Drie minuten later stond het al op nu.nl. Ik moet je eerlijk bekennen dat we er niet op uit waren om alleen maar gefeliciteerd te worden, we wilden gewoon aankondigen dat we van plan waren om te gaan trouwen.’

Je maakte het bekend toen jij en je vriend in Portugal waren. Heb je iets speciaals met dit land?
‘Jozua heeft er een tijdje gewoond, heeft daar vrienden en heeft daardoor een warme band met Portugal. In het eerste jaar dat we verkering hadden, heeft-ie mij er al mee naartoe genomen en ik ben stiekem ook wel verliefd geworden op het land. Lissabon is prachtig, het weer is goed en het was vanzelfsprekend dat ik hem daar ten huwelijk zou vragen.’

Ik heb nergens een datum gelezen, weet je inmiddels wanneer de grote dag gaat aanbreken?
‘Ik vind het heel lastig om een datum te noemen in de pers. Dan gaan mensen je daar namelijk aan houden. Misschien willen we plotseling later trouwen en dan gaan ze vragen stellen of het nog wel goed gaat tussen ons. Ook is het zo dat we het beiden ontzettend druk hebben. Jozua werkt nu met doven en volgend jaar rondt hij zijn universitaire studie Health Economics af. Daarna gaan we eens kijken naar een huisje voor ons tweeën, want nu woont hij nog in Amsterdam en ik in Rotterdam. Dus ergens in 2020 denken we dat we wel een datum vinden om te gaan trouwen.’

Je gaf al eens aan dat je veel mensen zou teleurstellen als je je trouwdag zou vieren zoals jij dat zou willen invullen. Kun je dat uitleggen?
‘Ja, dat was wel lachen. In een interview een paar jaar geleden werd mij gevraagd hoe ik mijn huwelijksdag zou vieren. Toen heb ik geantwoord dat het me heerlijk leek om het gewoon met z’n tweeën te vieren. Korte broek, T-shirtje en Hawaï-slingers om mijn nek, blote voeten in het zand, gewoon lekker low key.’ Lachend: ‘Toen kreeg ik meteen daarna familie en vrienden over me heen die zeiden: “Ben je gek geworden. Als je gaat trouwen, zijn wij er gewoon bij”. Dus uiteindelijk gaat het een andere invulling worden.’

Zal het ooit gebeuren dat er geen discussie meer bestaat over mannen die van mannen houden en vrouwen die op vrouwen vallen?
‘Zelf heb ik er vrede mee dat er altijd discussie zal blijven bestaan. Het blijft stom dat er mensen zijn die zo denken, die discrimineren. Maar
het gaat uiteindelijk om elkaar niet begrijpen. Aangezien we allemaal verschillende mensen zijn, zullen er ook altijd verschillende meningen
bestaan. Het is jammer wanneer een ander mij niet begrijpt, maar het blijft het probleem van een ander. Mensen respecteren elkaar niet altijd,
dat zie je met het geloof, met racisme, met lhbt. Als je me niet begrijpt, prima, maar je hoeft niet te gaan schelden en je hoeft me ook niet in elkaar te slaan.’

-Het interview met Everon Jackson Hooi vind je terug in editie 11. Geen enkele uitgave missen? Abonneer je nu op The Gay Issue!

Finest Media House BV
Amersfoortseweg 94
3941 EP Doorn
Nederland
Tel. +31 (0) 6 22 460104
KvK-nummer: 84365072